Beckhoff Automation: klímasemleges gyáregységek 2019-től
Elkötelezetten a környezetvédelemért
Beckhoff Automation: klímasemleges gyáregységek 2019-től
A Beckhoff 2019-től jelentősen fokozta CO2-kibocsátásának csökkentésére irányuló erőfeszítéseit. A továbbra is fennálló, elkerülhetetlen CO2-szennyezés ellensúlyozására egy klímavédelmi programot támogat, mely révén az anyavállalat az összes nemzetközi leányvállalatával és fióktelepével, valamint a cégcsoporthoz tartozó Smyczek és Fertig Motors vállalattal együtt klímasemlegesnek tekinthető.

„Általában véve minden ipari cég felelősséggel is tartozik a társadalom iránt, amit mi nagyon komolyan veszünk” – nyilatkozta Johannes Beckhoff, aki Anne Schaperrel együtt a Beckhoff környezetvédelmi és fenntarthatósági vezetője. „Már 2016-ban bevezettük a nemzetközi ISO 50001-es energiairányítási rendszert, amely az energiafogyasztás-ellenőrző megfigyelésével, energiahatékonysági intézkedések foganatosításával és a hosszú távú energiahatékonyság fokozását elősegítő fogyasztáscsökkentésekkel kapcsolatos követelményeket fogalmaz meg. Ezen intézkedések révén a Beckhoff egyrészt a hatósági elvárásoknak kíván megfelelni, másrészt a német kormány energiafordulattal kapcsolatos terveinek megvalósulását segíti elő” – tette hozzá Anne Schaper. Már 2019 elejétől kezdve megújuló energiaforrásokból és saját napelemes áramforrásaiból fedezte a Beckhoff, a Smyczek és a Fertig Motors a teljes energiaszükségletét.

A zöld energiák felhasználása fontos lépés a klímasemlegesség felé. A vállalat emellett folyamatosan törekszik a termelő- és üzleti tevékenysége következtében kibocsátott CO2 mennyiségének csökkentésére. Az elmúlt években a cégcsoport épületeinek energiahatékonysága jelentősen javult, többek között energiatakarékos világítástechnika bevezetésének, a tetőszerkezetek javítása során jobb minőségű szigetelés alkalmazásának, vagy a nyári hónapokban a gyártócsarnokok hőmérsékletét mérséklő, automata éjszakai hűtőrendszerek kiépítésének köszönhetően. Bizonyos kibocsátások ugyanakkor elkerülhetetlenek, például az üzleti utazások vagy az alkalmazottak közlekedése miatt keletkező környezetszennyezés. Az ilyen jellegű CO2-kibocsátás ellensúlyozásaképpen a Beckhoff tavaly támogatni kezdte a világszerte klímavédelmi projekteket segítő myclimate gGmbH alapítványt. A Beckhoff bekapcsolódott az alapítvány „Zöldsziget építése hatékony naptűzhelyek segítségével” elnevezésű programjába, amelyet a klímavédelmi projektek minősítésére létrehozott „Gold Standard” elismeréssel is kitűntettek. A program keretében hatékony, ártámogatott tűzhelyek értékesítését szervezik meg madagaszkári lakosok számára, a sziget erdőterületeinek gyors ütemű irtásának lelassítása érdekében. A hatékony tűzhelyek révén felére csökkenthető a tüzelőfa iránti igény a nyitott tűzhelyekhez képest. Évente nagyságrendileg 1,7 tonnával csökkenti a CO2-kibocsátást minden eladott új tűzhely az ötéves élettartama alatt. A Beckhoff által 2019-ben fizetett kompenzációs összegből több mint 4 000 ilyen tűzhelyet sikerült finanszírozni.

A Beckhoff a myclimate szervezet támogatásával 2020-ban is folytatja kiküszöbölhetetlen CO2-kibocsátásainak ellensúlyozását, sőt, ehhez párosulva további energiahatékonysági intézkedéseket is foganatosít az épületek és infrastrukturális létesítmények felújítása, átalakítása során. A vállalat hosszú távú törekvése, hogy abszolút minimálisra szorítsa le vagy teljes mértékben megszüntesse a környezetbe juttatott CO2 mennyiségét.

Elkerülhetetlen CO2 -kibocsátásainak ellensúlyozásaképpen a Beckhoff hatékony tűzhelyek madagaszkári lakosok közötti terjesztését finanszírozza.
Elkerülhetetlen CO2 -kibocsátásainak ellensúlyozásaképpen a Beckhoff hatékony tűzhelyek madagaszkári lakosok közötti terjesztését finanszírozza.