A Beckhoff segít a CoroVent lélegeztetőgép fejlesztésében
A Beckhoff segít a CoroVent lélegeztetőgép fejlesztésében

A Beckhoff csehországi leányvállalata munkaerőt és termékeket biztosít koronavírus kezelésére alkalmas rendszer kifejlesztéséhez

A Prágai Műszaki Egyetem Orvosbiológiai Karán a Karel Roubík professzor vezette, korszerű lélegeztetéstechnikával foglalkozó NVT-csoport (Non-conventional Ventilatory Team) igen rövid idő alatt kifejlesztette költséghatékony, CoroVent elnevezésű lélegeztetőberendezésének prototípusát. A cél az volt, hogy elkerüljék a cseh egészségügyi rendszer összeomlását a koronavírus-fertőzések számának meredek emelkedése esetén. Tomáš Halva, a Beckhoff csehországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, mennyire sürgető megvalósítani a projektet, amely több forrásból, például közösségi finanszírozásból is kap támogatást: „Nincs vesztegetni való időnk: napokon, de legfeljebb heteken belül szállítanunk kell a működő egységet. Az egész ötlet csak mintegy tíz napja merült fel, és igazán különleges teljesítmény, hogy mindössze egy héten belül megszületett a már tesztelhető prototípus.”

Szoros együttműködés a tudomány és az ipar között

A különféle vállalatok és egyetemek mintegy 15 szakértőjéből álló fejlesztőcsapatot Karel Roubík professzor és kollégái választották ki személyes kapcsolatok alapján és az Interneten keresztül. Közéjük tartozik Tomáš Halva is: „Személyesen ismerem az egyik kezdeményezőt, akit Facebook-üzenete alapján azonnal megkerestem, és megkérdeztem, hogyan segíthetne a Beckhoff. Végül is ez a projekt sok emberen fog segíteni és remélhetőleg életeket ment majd. Karel Roubík professzor emellett a lélegeztetőgépek legjobb csehországi szakértője, aki már korábban is sikeresen fejlesztett ki ilyen eszközöket különféle felhasználási területekre.”

Tomáš Halva szerint itt műszakilag az a feladat, hogy az orvosi, az elektromos és a pneumatikai rendszerek szakterületeit összehozzák – és a megfelelő módon ötvözzék. Ez a lélegeztetőgép kifejezetten a koronavírus-fertőzöttek kezelésére készült, mert erre a feladatra nem minden lélegeztetőgép alkalmas. Mindezek mellett a berendezés költségei is jelentősen alacsonyabbak, ha képességei a koronavírus-kezeléshez szükséges funkciókra korlátozottak, figyelembe véve a közreműködő szakértők ingyenesen nyújtott fejlesztőmunkáját is.

A vezérléstechnikát és a szoftvert a Beckhoff biztosítja

A csapaton belül a Beckhoff feladata a vezérlőrendszer biztosítása, amely rendkívül egyszerű használatot tesz lehetővé, így a lélegeztetőgép külön szakképesítés nélkül is használható. Mint Tomáš Halva kifejtette: „A projekt ingyenes támogatásaként egyetlen hétvége alatt megterveztük a vezérlőrendszert, és elkészítettük a vezérlőprogramot. Külön köszönet érte Matúš Adamec és Zdenek Kosour kollégámnak, akik mindketten nagyszerű applikációs mérnökök és programozók. A csapat többi tagja is rengeteget segített azzal, hogy átvállaltak további feladatokat Matúš-tól és Zdenek-től. Igazán büszke vagyok az egész csapatra, és szeretném megköszönni nekik ezt a rendkívüli erőfeszítést!”